jobhunt in Brisbane

Sinds enkele weken zijn we in… Brisbane!! Via AirBnB hebben we een maandje onderdak gevonden bij Peter, Jan (uitspreken als “djian”) en de witte labrador Lady. Foto’s van hun huis in Sunnybank Hills vind je via https://www.airbnb.com.au/rooms/469007

Ze zijn beiden op pensioen, maar Peter wordt nog steeds als consultant ingehuurd door superrijke Chinezen voor de supervisie van grote bouwwerken in Sydney. Fenomenaal welke bedragen en luxe er daarbij allemaal aan te pas komen. M.a.w. Peter is niet veel thuis, maar zijn vrouw Jan maakt er haar erezaak van om steeds uitgebreid (= hoofdgerecht + minstens 2 desserts!) en superlekker Aziatisch eten aan te bieden. En van zo’n taaie grootmoeder kan je moeilijk dessertjes weigeren… Jep, we zijn al enkele kilootjes bijgekomen… In de heuvels hier in Sunnybank Hills kan je die gelukkig er gedeeltelijk weer af joggen.

Onze jobhunt verloopt moeilijker dan gedacht. Het gevoel blijft bestaan dat we voor tal van de jobs die we online vinden ruim voldoen qua ervaring en certificaten, maar zelfs niet eens uitgenodigd worden voor een gesprek. Frustrerend! Ons working holiday visum schrikt duidelijk heel wat werkgevers af. Daarnaast hebben meerdere recruiters ons al verteld dat de mijnbouw stil ligt (de grote vraag naar grondstoffen uit China is weggevallen), waardoor alle ingenieurs terugkeren naar Brisbane en de jobs daar invullen. “Eerlijk gezegd is er een overaanbod aan werkzoekende ingenieurs in de stad en bijgevolg is er weinig kans dat jullie een sponsorship krijgen van de werkgever”

Bijgevolg hebben we onze zoektocht op Seek, Hudson, Gumtree en co uitgebreid naar de categorie “all jobs”. Zo ben ik aan mijn eerste job geraakt en al 2 weken aan het werk als serveuse in de lokale bar, om een centje bij te verdienen. Best wel een eye-opener om de locals bezig te zien op al die gokmachines, of achter de bar enkele pintjes zuipend. De trukkendoos van ‘small talk’ is een must in deze job 🙂 Vanaf deze week start ik ook als Backpacker travel specialist bij een reisbureau voor backpackers!
Ook Ce is volop bezig met allerlei interviews voor uiteenlopende jobs. Er zijn vacatures voor zowel blue als white collar jobs in de fabriek of op de baan, maar (voorlopig) weinig respons.

Fingers crossed dat het nog lukt om een full-time job te vinden! Maar we denken al aan alternatieven. We spelen met het idee om tijdelijk de (dure) stad te verlaten en op het platteland een job te zoeken: fruit plukken (het is het seizoen van de abrikozen & peches) of of manusjes van alles op de boerderij. Gegarandeerd is daar werk voor backpackers te vinden en kunnen we de tijdelijke stilte in de ingenieursmarkt even overbruggen en later terugkeren naar de stad.

Veel en tegelijk weinig opties dus. Duimen maar dat er iets leuks uit de bus komt en dat we dat beetje jobstress snel achter ons kunnen laten.

Tot zover het serieuze leven.
De tijd die we niet aan de jobhunt spenderen, proberen we een sociaal leven op te bouwen. Ook daarvoor is het internet een bijzonder handige bron. Via de website MeetUp.com hebben we al een beetje van de couleur local kunnen genieten.
Zo zijn we het eerste weekend een van de bergen in de buurt gaan beklimmen. Een korte maar steile klim (500m stijgen over 3 km). Een prachtig uitzicht als resultaat. Stel je bij die bergen vooral geen Alpen voor. Het gebergte is hier zo oud dat het meeste landschap vlak is, met her en der bergen tot 700 m hoog.

Via meetup kunnen we ook onze hobbies weer oppikken. Zo heeft Ce al kameraden gevonden om wekelijks mee te voetballen op SVD-niveau en heb ik al meetups gevonden voor zumba en random flash-mops in de stad (deze week is het thema: zombie).

Afgelopen weekend hebben we de Brisbane versie van Oktoberfest bezocht, samen met een groepje lokale 20-ers, ook alweer via meetup. Lederhosen, schlagers en bier allom, zoals het Duitse feesten betaamt. Ce voelde zich zelfs even van de grond komen in de elegante armen van de ‘strongest lady alive’.

Zondag spendeerden we een bewolkte dag al luierend op Bribie Island. Om erna opnieuw een bezoekje te brengen aan Keryn en Graham. Op zondag naar onze ‘ozzy familie’ 😉

1 thought on “jobhunt in Brisbane

  1. Ha Kaat en Cedric,

    Weer helemaal up-to-date adhv de blogs en ik kan me er na 2 maanden Ausieland van alles bij voorstellen. De casettebandjes die we toe hebben gekocht (ja ‘t is al weer even geleden;-) om de uren radiostilte te overbruggen doen ‘t nog steeds … Geniet heel veel daar en hou ons hier op de hoogte; wat is dat internet toch handig om van hieruit een beetje te kunnen meereizen met jullie;-))

    Groeten, AZA

Leave a comment